ODŻYWIANIE

Co jeść, by lepiej myśleć?

Mózg człowieka waży niecałe 1,5 kilograma. Mimo swojej niewielkiej masy, jest narządem o wysokim zapotrzebowaniu energetycznym – aż 20% energii całego organizmu przeznaczone jest właśnie na pracę mózgu. Nic zatem dziwnego, że prawidłowe odżywianie ma znaczenie dla naszej kreatywności. Z tego artykułu dowiesz się, jakich substancji odżywczych potrzebuje mózg, dlaczego nie warto się przejadać, a także jakie pokarmy lepiej jeść sporadycznie, by zachować sprawność umysłową przez wiele lat.

Małgorzata Pielichowska

Budowa mózgu a dieta: dlaczego mózg nie lubi, gdy się przejadasz?

Jednym z czynników, który ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, jest przejadanie się. Jako narząd o wysokich potrzebach energetycznych, mózg jest bogaty w organella zwane mitochondriami, których celem jest właśnie produkcja energii, pochodzącej głównie z glukozy i tlenu, ale także kwasów tłuszczowych (w okresie długotrwałego głodu). Jako efekt uboczny tego procesu, produkowane są także wolne rodniki, czyli wysoko reaktywne cząsteczki, które niszczą struktury komórkowe, w tym neurony. Jedzenie zbyt dużo względem potrzeb organizmu, w połączeniu z siedzącym trybem życia, prowadzi do nadmiernej produkcji wolnych rodników, co przyspiesza procesy starzenia się mózgu.