ODŻYWIANIE

Cztery trendy w żywieniu na rok 2022

W nowym roku w żywieniu stawiamy na nowoczesność, ale i troskę o zdrowie czy planetę. Co nas czeka w 2022 roku? Poznaj najmocniejsze trendy prognozowane przez ekspertów.

Roboty w restauracjach?

Branża gastronomiczna boleśnie doświadczyła pandemii koronawirusa – wiele restauracji czy kawiarni zostało zamkniętych, a jeszcze więcej osób straciło pracę. Niestety, obecna sytuacja nadal nie napawa optymizmem, bowiem rosnące ceny i wysokie koszty utrzymania lokali sprawiają, że właścicieli po prostu nie stać na zatrudnienie dodatkowych rąk do pracy (kelnerów czy kucharzy). Trendem numer jeden na 2022 rok jest więc – według raportu agencji Baum + Whitemanwykorzystanie w gastronomii robotów i wszelkiego rodzaju automatyzacji. Autorzy raportu zaznaczają, że użycie robotów jest tańsze niż zatrudnienie pracownika, a ponadto bardziej bezpieczne w kontekście pandemii COVID-19 (mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa). Sprawia też, że dowolnie wybrane jedzenie będzie dostępne przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Przykładem realizacji tego trendu mogą być dostępne już w wielu miejscach „jedzeniomaty” z różnego rodzaju potrawami: od sałatek, przez kanapki, aż po dania główne czy desery.