<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NQRKNFQH&gtm_auth=6ykA1exRiHyCmKeVKe0Q2g&gtm_preview=env-1&gtm_cookies_win=x" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>
ODŻYWIANIE

Czy i co jeść przed i po treningu?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że ruch pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, dba o układ krwionośny, rozwija kondycję i działa prewencyjnie na wiele chorób cywilizacyjnych. Aby jednak przynosił korzyści i pomagał chudnąć lub kształtować sylwetkę, warto zadbać o prawidłowo zbilansowane posiłki, które nie tylko zapewnią energię podczas treningu, ale także prawidłową regenerację po zakończonym wysiłku.

Skład posiłku przedtreningowego determinowany jest naszymi indywidualnymi preferencjami oraz zapotrzebowaniem kalorycznym. Pewne jest jednak, że powinien uwzględniać czas oraz rodzaj wykonywanych ćwiczeń.

Co i kiedy jeść przed treningiem?

Kluczową zasadą osób aktywnych fizycznie jest czas spożywania ostatniego posiłku przez wysiłkiem -  minimum 2 godziny przez rozpoczęciem ćwiczeń.

A więc, gdy do treningu zostały 2-3 godziny, można zjeść normalny, pełnowartościowy posiłek. Doskonale sprawdzi się typowy obiad, który dostarczy organizmowi:

  • węglowodany, np. w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków czy makaronu,
  • białko - mięso, ryby, strączki, jaja, twaróg,
  • tłuszcze, np. oliwa, olej rzepakowy, nasiona, pestki, orzechy, awokado.

Jeśli jednak do treningu została mniej niż godzina, można sięgnąć po szybkie i łatwostrawne przekąski takie, jak: koktajl owocowy, dojrzały banan czy pszenna bułka z dżemem.

Pełny brzuch szkodzi

Ćwiczenie z pełnym żołądkiem będzie nie tylko nieefektywne, ale może także przysporzyć wielu kłopotów. Pojawią się nudności, niestrawność, a przez cały czas treningu będzie towarzyszyć nam uczucie ciężkości. Grozi nam nawet tzw. kolka, wywołująca ból, który uniemożliwia swobodne wykonywanie wielu ruchów.

Zbyt krótki odstęp między posiłkiem a aktywnością fizyczną może także niekorzystnie wpłynąć na aktywność mięśni, które będą pozbawione wystarczającej ilości tlenu. Wówczas krew zgromadzi się w okolicy żołądka i jelit, aby pobrać cenne substancje dostarczone z pokarmem, przez co gorzej ukrwione będą tkanki mięśni szkieletowych.

Co zjeść po treningu?

Posiłek potreningowy ma na celu zregenerowanie glikogenu mięśniowego i wątrobowego oraz przyspieszenie odbudowy włókien mięśniowych. U osób aktywnych zawodowo, w przypadku których przerwy pomiędzy kolejnymi treningami wynoszą więcej niż 24 godziny, glikogen zostanie odbudowany w ciągu dnia, w związku z czym posiłek nie musi być spożyty od razu po zakończeniu aktywności. Warto jednak pamiętać, że to w ciągu dwóch pierwszych godzin po zakończonym wysiłku odbudowa glikogenu mięśniowego jest najszybsza.

W rekomendowanym posiłku powinny znaleźć się węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, np. pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, płatki jęczmienne czy owsiane, oraz białko. Można więc sięgnąć po kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z chudym mięsem drobiowym, rybą lub jajkiem, owoce z serem twarogowym czy sałatki z grubych kasz i chudego mięsa.