<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NQRKNFQH&gtm_auth=6ykA1exRiHyCmKeVKe0Q2g&gtm_preview=env-1&gtm_cookies_win=x" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>
ODŻYWIANIE

Trzy sprawdzone diety na wiosnę!

Zimą często jemy byle jak, w pośpiechu, nieregularnie, nierzadko zbyt słodko i tłusto. Efekt? Większość garderoby wymaga radykalnych zmian, a dodatkowe kilogramy to wyjątkowo niebezpieczne obciążenie dla ogólnej kondycji organizmu. Różnorodna i dobrze przemyślana dieta, poza uczuciem sytości i kontrolą wagi, potrafi przynieść niecenione korzyści na długie lata. Ważne, by znaleźć tę najlepiej dostosowaną do naszych potrzeb.

Dieta wiosenna – jedz smacznie i kolorowo

Dieta wiosenna to prawdziwa bomba złożona z młodych warzyw bogatych w witaminy i antyoksydanty. Posiłki w diecie wiosennej oparte są na świeżej zieleninie, kiełkach, sałacie, rzodkiewce, koperku, szczypiorku i botwinie. Nie zabraknie tutaj też miejsce dla aromatycznych i lekkostrawnych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynku czy liścia laurowego. Takie połącznie pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych po zimie toksyn, poprawić pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, usprawnić przemianę materii, a także wyrównać niedobory witamin i minerałów, takich jak: wapń, potas czy magnez. Z kolei dieta wiosenna urozmaicona o rośliny strączkowe będzie źródłem białka, ale także węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Co jeszcze powinno pojawić się w diecie wiosennej? Soki warzywno-owocowe, które są świetną alternatywą dla lekkich posiłków na mniejszy głód. Do płynnych koktajli warto dodać natkę pietruszki, która jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
„natka pietruszki – zawiera ponad trzy razy więc witaminy C niż cytryna!
To także bogate źródło betakarotenu (prowitaminy A), folianów, potasu oraz żelaza. Powinniśmy stosować ją w dużych ilościach właśnie w okresie wiosennym, aby uzupełnić niedobory witaminy C, która odpowiada za odporność  i wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami.”*

Kolejną zaletą diety wiosennej jest ograniczenie czerwonego mięsa i w konsekwencji – mniejsze ryzyko chorób nowotworowych. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) opracowała wyniki badań nad związkiem między spożywaniem mięsa a występowaniem nowotworów. „Badania wykazały, że częste spożywanie wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa może być przyczyną rozwoju nowotworów. Czerwone mięso zostało zaliczone do grupy, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka. Mięso przetworzone (np. kiełbasy, parówki, wędliny) okazały się jeszcze silniejszym karcinogenem i zostały zaklasyfikowane do grupy czynników, co do których istnieją przekonujące dowody, że są rakotwórcze dla człowieka.”**