Dieta wiosenna – jedz smacznie i kolorowo
Dieta wiosenna to prawdziwa bomba złożona z młodych warzyw bogatych w witaminy i antyoksydanty. Posiłki w diecie wiosennej oparte są na świeżej zieleninie, kiełkach, sałacie, rzodkiewce, koperku, szczypiorku i botwinie. Nie zabraknie tutaj też miejsce dla aromatycznych i lekkostrawnych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynku czy liścia laurowego. Takie połącznie pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych po zimie toksyn, poprawić pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, usprawnić przemianę materii, a także wyrównać niedobory witamin i minerałów, takich jak: wapń, potas czy magnez. Z kolei dieta wiosenna urozmaicona o rośliny strączkowe będzie źródłem białka, ale także węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.
Co jeszcze powinno pojawić się w diecie wiosennej? Soki warzywno-owocowe, które są świetną alternatywą dla lekkich posiłków na mniejszy głód. Do płynnych koktajli warto dodać natkę pietruszki, która jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
„natka pietruszki – zawiera ponad trzy razy więc witaminy C niż cytryna! To także bogate źródło betakarotenu (prowitaminy A), folianów, potasu oraz żelaza. Powinniśmy stosować ją w dużych ilościach właśnie w okresie wiosennym, aby uzupełnić niedobory witaminy C, która odpowiada za odporność i wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami.”*
Kolejną zaletą diety wiosennej jest ograniczenie czerwonego mięsa i w konsekwencji – mniejsze ryzyko chorób nowotworowych. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) opracowała wyniki badań nad związkiem między spożywaniem mięsa a występowaniem nowotworów. „Badania wykazały, że częste spożywanie wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa może być przyczyną rozwoju nowotworów. Czerwone mięso zostało zaliczone do grupy, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka. Mięso przetworzone (np. kiełbasy, parówki, wędliny) okazały się jeszcze silniejszym karcinogenem i zostały zaklasyfikowane do grupy czynników, co do których istnieją przekonujące dowody, że są rakotwórcze dla człowieka.”**

Dieta MIND – gdy chcesz podkręcić pracę mózgu
Chcesz wspomóc pracę mózgu i wyostrzyć swoją koncentrację do granic możliwości? Postaw na najmodniejszą dietę 2022 roku – dietę MIND! W tym wypadku ta moda nie jest bezpodstawna.
Dieta MIND łączy w sobie elementy dwóch innych zasad żywienia powszechnie uznawanych za jedne z najzdrowszych na świecie – diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH. Badania wykazały, że taki model żywienia pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji, utrzymując skuteczny przepływ krwi i zmniejszając szkodliwe stany zapalne.
Na czym opiera się dieta MIND? Stosując dietę MIND, należy minimum sześć razy w tygodniu spożywać warzywa zielono liściaste, produkty pełnoziarniste, ryby, drób i oliwę z oliwek. Zielone warzywa liściaste są źródłem kwasu foliowego, witaminy E, karotenoidów i flawonoidów. Ryby natomiast zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 pomocne w zwalczaniu szkodliwych stanów zapalnych w organizmie, w tym tych obecnych w mózgu. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwutleniające, co pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem. Gdy dojdzie do uszkodzenia komórek obecnych w mózgu, wywołany stan może doprowadzić do zmian, które są prekursorami choroby Alzheimera i demencji.

Badania naukowe wykazały, że „osoby restrykcyjnie przestrzegające założeń diety miały o 53% niższe ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, zaś u osób przestrzegających zaleceń mniej restrykcyjnie ryzyko to było niższe o 35%. Odnotowano także, że osoby ściśle przestrzegające diety MIND doświadczyły wolniejszego pogarszania funkcji poznawczych”***.
Dieta przeciwzapalna – zachowaj młody wygląd na lata
Zmagasz się z przewlekłym stresem i chorobami autoimmunologicznymi, a dodatkowo chcesz mieć więcej energii i opóźnić proces starzenia? Z dietą przeciwzapalną jest to znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.
Nieprawidłowy styl życia, niedobór snu, chroniczny stres, przewlekłe napięcie psychiczne, nieleczone choroby – wszystkie te czynniki prowadzą do powstania stanu zapalnego w organizmie. Jednak prawidłowa dieta jest w stanie zwalczyć ich konsekwencje. Jak twierdzi dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna – „stan zapalny powoduje powstawanie chorób wszelkiego rodzaju i przyspieszone starzenie się organizmu. Jest przyczyną wielu problemów w organizmie (miażdżyca, choroby krążenia, alergie, choroby autoimmunologiczne, insulinooporność). O tym się mało mówi, ale to jest główny cel diety przeciwzapalnej: spowolnić proces starzenia i rozwój chorób”****.

Dieta przeciwzapalna bogata jest w owoce i warzywa, w szczególności ciemnozielone warzywa liściaste (jarmuż i szpinak), rośliny strączkowe (fasolę, ciecierzycę, soję, soczewicę oraz ich przetwory), oliwę z oliwek, tłuste ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe (bogate w selen i cynk) oraz oleje roślinne. Zdaniem specjalistki od żywienia klinicznego, Marii Brzegowy, „dietę przeciwzapalną szczególnie warto rozważyć w przypadku chorych z m.in. reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą Hashimoto, endometriozą, łuszczycą czy otyłością olbrzymią”.*****
Chcesz wypróbować dietę wiosenną, przeciwzapalną lub MIND? Z Programem MultiLife masz dostęp do Kreatora Diety, w którym znajdziesz jadłospisy ułożone przez najlepszych dietetyków!
*https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/wiosenne-porzadki-na-talerzu/
** https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/wiosenne-porzadki-na-talerzu/
*** https://zdrowie.interia.pl/diety/news-dieta-mind-dieta-wspierajaca-prace-mozgu,nId,5746572#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
**** https://zwierciadlo.pl/zdrowie/524006,1,dieta-przeciwzapalna.read
*****https://www.doz.pl/czytelnia/a15417-Dieta_przeciwzapalna__zasady_dla_kogo_lista_produktow_przeciwzapalnych_przepisy_i_jadlospis